Undercover ondernemer

2018-10-30T13:01:46+00:0020 juli 2015|Categorieën: Ondernemen, thuis|Tags: , , , |

Afgelopen week reageerde een klant – via Whatsapp – op de blog durf “NEE” te zeggen tegen klanten. Hij herkende zichzelf helemaal in het eerlijk zijn en je klant soms een advies geven wat hij graag niet hoort. Hij gaat met zijn klanten op een zelfde manier om en krijgt er vaak meer business voor terug. Ik bedankte hem voor zijn feedback en vroeg hem waarom hij niet gereageerd had via één van de online platformen waar hij de blog ook gevonden had. Hij vertelde dat hij nog steeds naast zijn vaste baan ook zijn eigen bedrijf heeft en niet wilde dat zijn werkgever te weten kwam dat hij dat bedrijf heeft en klanten bedient.

De undercover ondernemer: iemand die stiekem onderneemt maar niemand mag het weten.

Hoeveel undercover ondernemers zijn er in Nederland?

De undercover ondernemer is de ondernemer die een vaste baan en een bedrijf combineert. Vaak zijn het mensen die vanuit een hobby begonnen zijn en het geloof hebben dat ze wel degelijk onderscheidend kunnen zijn in de markt. Ze hebben m.i. goede ideeën en concepten maar gunnen zichzelf te weinig om het ook echt wereldkundig te maken. Want ze zijn bang.

Wat als… Angst

Angst komt bij de undercover ondernemer altijd om de hoek kijken. Als je met ze in gesprek bent dan hoor je vaak dezelfde dingen terugkomen:

  • Wat als ik geen klanten vind?
  • Wat als ik niet voldoende omzet kan verdienen om in mijn onderhoud te voorzien?
  • Wat als ik niet weg mag van mijn baas?
  • Wat als ik niet weet wat ik moet doen?
  • Wat als niemand op mij zitten wachten?

Het zijn natuurlijk allemaal goeie vragen om jezelf te stellen. Alleen weerhouden deze vragen (vaak overtuigingen) deze creatieve ondernemers om echt 100% van zichzelf te geven. En dus blijven ze voor veiligheid kiezen. Want het is veilig om elke maand je salaris te krijgen. Het is veilig om te weten waar je elke dag naartoe moet. Het is veilig om te weten voor wie en met wie je gaat werken. Het is veilig om lekker alleen te werken. En wat vooral veilig is, is om je elke dag ongelukkig te voelen, omdat je niet doet wat je eigenlijk graag wilt.

Vaak hebben deze mensen al lang antwoord gevonden op alle vragen hierboven staan en toch durven ze de stap niet te zetten om voor zichzelf te kiezen want wat als…?

Fuck the “Wat als..” vragen

Omdat ik denk dat wakker schudden soms de beste oplossing is, hierbij mijn antwoorden op de belangrijkste vragen van hierboven.

Vraag 1: wat als ik geen klanten vind?

Die ene dag dat je met je bedrijf bezig bent en die ene lieve klant faciliteert, die jou nog steeds veel te weinig betaald voor dat wat je waard bent, zorgt er niet bepaald voor dat jij full focus en dedicated nieuwe klanten kunt vinden en binnenhalen laat staan faciliteren. Je kunt niet in 1 dag een bedrijf runnen. En dat excuus dat je echt stopt met werken voor je baas, ZODRA je meer klant en omzet hebt, is zo een onzin. Het is onmogelijk om in 1 dag per week naast je werk, gezin en die ene lieve klant, nog andere klanten binnen te halen en de basis voor je bedrijf neer te zetten. Onzin!

Je gaat nooit nieuwe klanten vinden als je niet meer tijd hebt om daadwerkelijk op zoek te gaan naar nieuwe klanten. Je houdt jezelf tegen om succesvoller te zijn.

Vraag twee: Wat als ik niet voldoende omzet verdien om in mijn onderhoud te voorzien?

Tja het lijkt een beetje op het antwoord van hierboven, maar zolang jij niet alle ruimte hebt om volledig voor je bedrijf te gaan werken, is het onlogisch te verwachten dat je ook automatisch meer geld gaat verdienen. Dat gat dat je moet overbruggen tussen wel wat geld verdienen en verder niets hebben heet risico. Dat risico blijft altijd, ook voor ondernemers die tonnen omzet per jaar verdienen. Soms heb je even minder of niks.

Daarnaast is het een illusie om te denken dat die kleine beetjes omzet die je verdiend, (ja, dus geen salaris) bijna altijd gelijk zijn aan alle kosten die je maakt om het überhaupt voor elkaar te krijgen. Jezelf salaris uitkeren of betalen vraagt echt ondernemen en dus meer tijd in je bedrijf. Risico niks voor jou? Kom dan nu alvast voor jezelf tot de conclusie dat ondernemen en een bedrijf hebben niet voor jou is weggelegd. Het siert je om het gewoon uit te spreken: Ik ben geen ondernemer, maar ik heb een hobby.

Vraag drie: Wat als ik niet weg mag van mijn baas?

De undercover ondernemer ziet zijn werkgever zoals iedere werknemer zijn werkgever ziet: de Werkgever is de boeman. Vaak is datgene wat wat je voor jezelf doet ook van waarde voor je werkgever, als je het al niet uitvoert bij je werkgever. Jouw werkgever zou dus zomaar die potentiële klant kunnen zijn die jou dubbel en dwars gaat betalen voor het werk dat je doet. Vaak ontbreekt het aan durf om het bespreekbaar te maken: “ja tenslotte staat mijn baan op het spel.” Waarom toch altijd dat negatieve uitgangspunt? Waarom werk je daar überhaupt nog als dat de vertrekpunten gaan zijn?

Het betekent dat jij het gesprek goed moet voorbereiden en moet weten wat je eigenlijk wilt vragen en delen.

Als er geen bijzonderheden zijn geweest in de afgelopen 100 jaar dat je daar gewerkt hebt is jouw werkgever jouw grootste ambassadeur, fan en hoogstwaarschijnlijk opdrachtgever. Verwacht niet dat je werkgever staat te juichen als jij roept dat je voor jezelf bent begonnen, zonder plan. Voed hem met hoe jouw ondernemerschap ook hem iets kan opleveren. Zorg dat jij dus met het plan komt en dat er binnen dat plan ruimte voor bespreking en overleg zit.

Vraag vier: Wat als niemand op mij zit te wachten?

Zolang je 1 dag per week besteed, zit er inderdaad niemand op je te wachten. En zolang je dit doet krijg je ook dit ook steeds bevestigd. Je spreekt namelijk geen nieuwe prospects, helpt 1 klant en de rest van de wereldmogelijkheden heb je nog niet gezien.

MAKE UP YOUR MIND EN GA ONDERNEMEN!

Wat als je 2 weken vrij zou nemen en je zou doen alsof je fulltime je bedrijf voert? Je zult versteld staan van de nieuwe contacten die je opdoet als je gaat netwerken, twee goeie blogs schrijft over waarom jij doet wat je doet en dat belangrijk is voor de rest van Nederland en alle contacten om je heen een leuke email schrijft met een aanbod om in het klein eens te doen wat je in groot wilt doen.

Voor jezelf werken is niet zitten en achteroverleunen: ondernemen betekent DOEN.

DOEN is een werkwoord en betekent Durven OM Eigenaarschap te Nemen. Je moet er dus voor werken.

Denk je na het lezen van deze blog: ik zou mezelf die 2 weken DOEN moeten gunnen en kijken wat ik er dan echt uit kan halen? Dan daag ik je uit om lid te worden van Selluf en met mij aan tafel te gaan om meer te weten te komen over hoe jij je business op poten zet.

Geef een reactie